Pluim voor uniek inzicht in leven met autisme

Op 2 februari heeft fotograaf Ivo Ketelaar een Pluim van Stichting Op Eigen Tenen ontvangen. Ketelaars project Hoe Kijkt Autisme geeft een uniek inzicht in de belevingswereld van mensen met autisme, een wereld die voor mensen zonder autisme meestal onzichtbaar is.

   Ivo Ketelaar kreeg in 2011 op 50-jarige leeftijd te horen dat hij een vorm van autisme (Asperger) heeft. Ivo is niet alleen professioneel fotograaf, maar ook auteur, spreker en ervaringsdeskundige. Naast op landschapsfotografie is Ivo zich gaan richten op projecten rondom autisme.

   Zijn unieke project Hoe Kijkt Autisme heeft sinds 2017 zeer veel belangstelling getrokken en was inmiddels in drie landen te zien. Vanwege het succes van de expositie is het project uitgebreid met lezingen en workshops. Het bijbehorende boek, dat in 2019 verscheen, zet aan tot nadenken en stimuleert om je te verplaatsen in een andere zienswijze en zo het gesprek met elkaar aan te gaan. De onderschriften bij de afbeeldingen zijn relativerend, bespiegelend en confronterend en geven daarmee niet alleen meerwaarde aan de foto’s, maar ook inzicht in het leven van een persoon met autisme.

   Op Eigen Tenen vindt dat het project door zijn verbindende werking tussen mensen met en zonder autisme een Pluim verdient. De Pluim werd door Rianne Jansen, voorzitter van Stichting Op Eigen Tenen, in ‘s-Hertogenbosch aan Ivo Ketelaar overhandigd.