Het bevorderen van veerkracht van mensen met autisme verdient een pluim

Op 28 oktober heeft Yvonne Lammertink, vrijwilligster bij FLOOR jongerencoaching, een Pluim ontvangen van Stichting Op Eigen Tenen. De coaching van FLOOR is gericht op het versterken van de eigen regie van jongeren en het vergroten van de participatie. Hun persoonlijke methode is toegankelijk voor een brede doelgroep en bevordert daarmee op verschillende manieren de inclusie van mensen met autisme.

Jongeren tussen de 15 en 30 jaar die steun kunnen gebruiken bij het vinden van hun eigen route, omdat de standaardroute niet goed bij hen aansluit, kunnen een beroep doen op de coaches van FLOOR. De achtergrond van deze jongeren is divers, onder hen zijn ook jongeren met autisme.

Voor jongeren met een beperking of een aandoening is het soms extra complex om te ontdekken wie ze zijn, wat ze willen en wat ze kunnen. Dit kan komen door een (te) beschermende omgeving of omdat de omgeving hun kwaliteiten onderschat. De coaches van FLOOR helpen deze jongeren om met kleine stapjes te werken aan een persoonlijk toekomstplan.

Veel jongeren met autisme weten dagelijks een scala aan ingewikkelde situaties het hoofd te bieden, maar het vinden van een eigen route vergt veel zelfkennis, veerkracht en doorzettingsvermogen. In zo’n situatie kan een coach helpen om een nieuw evenwicht te vinden in een nieuwe situatie.

Yvonne werkt samen met de jongeren aan hun persoonlijke plan, in een omgeving die voor de jongere prettig is. Door te ontdekken waar hun wensen en kwaliteiten liggen bepalen de jongeren waaraan ze willen werken. Ze voelen zich serieus genomen, wat hun zelfvertrouwen vergroot. Samen met Yvonne onderzoeken ze hoe ze hun persoonlijke doel kunnen realiseren. In plaats van te zoeken naar oplossingen stimuleert ze hen om vanuit een breed perspectief te kijken zodat ze keuzes maken waar ze achter staan.

De jongeren kunnen ervoor kiezen om de kosten van de coaching (honderd euro) door middel van een tegenprestatie te betalen. Op deze manier werken ze aan hun eigen netwerk, doen ze positieve ervaringen op en helpen ze een ander.

FLOOR jongerencoaching zet het individu in zijn persoonlijke omgeving centraal en richt zich op mogelijkheden. Deze aanpak bevordert de inclusie en veerkracht van jongeren met autisme. Daarom heeft Rianne Jansen namens stichting Op Eigen Tenen met veel plezier de pluim aan Yvonne Lammertink, een van de coaches uit het landelijke netwerk van FLOOR, overhandigd.

Wilt u meer informatie over FLOOR jongerencoaching? Kijk dan op: https://floorjongerencoaching.nl/