Pluimwaardig: 3D heeft de toekomst

Het in Arnhem gevestigde opleidingsinstituut 3D Ambacht heeft op maandag 31 januari een Pluim ontvangen van de Veenendaalse stichting Op Eigen Tenen.

Het is heel belangrijk om je vaardigheden te kunnen ontwikkelen en je kwaliteiten te laten zien zonder daarin belemmerd te worden door je beperking. 3D Ambacht biedt zowel jongeren als volwassenen met autisme en aanverwante aandoeningen deze mogelijkheid. De persoonlijke groei die de deelnemers tijdens de opleiding doormaken bevordert hun carrièremogelijkheden.

Mensen met autisme vind je in vrijwel alle beroepsgroepen. Welke studie of beroep bij je past, hangt af van je persoonlijke interesses en van je sterke en zwakke kanten. Vaak hebben mensen met een vorm van autisme affiniteit met digitale technieken.

Voor directeur Frank Houben bracht de oprichting in 2014 van 3D Ambacht zijn interesses, mens en techniek, bij elkaar. Het opleidingsinstituut richt zich op studenten met autisme en een hogere intelligentie. Het onderwijsaanbod is eencombinatie van techniek, creativiteit en 21st century skills.

De leeromgeving is dusdanig vormgegeven dat de deelnemers de mogelijkheid hebben omzo optimaal mogelijk te presteren. Er is aandacht voor rust, regelmaat en structuur. De opleiding kan in een persoonlijk ontwikkelingstempo worden doorlopen.

De 21ste eeuw staat in het teken van digitalisering. Al vele nieuwe technologie√ęn hebben hun intrede gedaan. Smartphones, tablets, Facebook, de cloud, 3D-printers, we zijn ze deze eeuw volop gaan gebruiken. 3D-printing wordt in het bedrijfsleven ingezet om productontwikkeling te versnellen, productieprocessen te ondersteunen en eindonderdelen te produceren. Het wordt onder andere toegepast in de architectuur en op medisch gebied.

Dit alles heeft grote gevolgen voor ons werk. Banen zullen verdwijnen, werkzaamheden gaan veranderen en er zullen nieuwe banen bijkomen. Denk aan de beroepen modelleur/tekenaar, scanner, printerontwikkelaar en docent digitale technieken.

Door aan te sluiten bij deze ontwikkeling met aandacht en respect voor de behoeften van mensen met een vorm van autisme geeft 3D Ambacht haar deelnemers een uitstekende kans voor de toekomst.

Stichting Op Eigen Tenen heeft met veel plezier de pluim uitgereikt aan 3D Ambacht.