Pluim voor speelse dagbesteding in Ede

Stichting Op Eigen Tenen heeft op 18 januari 2021 een Pluim uitgedeeld aan de Spelmakerij.

Bijna een jaar geleden, net voor de uitbraak van Covid-19, startte in Ede een nieuwe en unieke vorm van dagbesteding voor mensen met autisme, de Spelmakerij.

Veel mensen met autisme zijn dol op spelletjes. Deels vanwege de duidelijkheid van de spelregels en deels door de duidelijke sociale context, waardoor er een prettig, voorspelbaar contact ontstaat. Een win-winsituatie dus, waarbij je ook nog eens letterlijk kunt winnen.

De Spelmakerij heeft twee ambitieuze en enthousiaste missies: mensen met autisme laten groeien in het leven en supertoffe spellen maken.

Deze missies zijn goed met elkaar te verenigen. Om ieders persoonlijke kracht te ontdekken, is het proces van spellen maken in stukjes gehakt, zodat elk deel van dit proces aansluit bij de persoonlijke kwaliteiten van de deelnemers. Spelen op maat zogezegd. Behalve de activiteiten rondom het bedenken, ontwerpen, testen en uitgeven van spellen, biedt de Spelmakerij ook algemene activiteiten aan om deelnemers te helpen bij het behalen van persoonlijke doelen, zoals bijvoorbeeld het werken aan je assertiviteit middels rollenspellen.

Na de vliegende start in buurthuis De Meerpaal, is de Spelmakerij begin november verhuisd naar een eigen stek, gelegen in de parkachtige achtertuin van hotel De Bosrand. De verschillende ruimtes zijn sfeervol en rustig ingericht en je loopt zo de deur uit de Veluwe in.

Niemand had een jaar geleden voorzien dat het aanbod van de Spelmakerij zo goed zou aansluiten bij de actuele behoeften van onze samenleving. Vol trots presenteerde de Spelmakerij dan ook een aantal maanden geleden haar eerste drie eigen spellen, verkrijgbaar via thegamefantry.nl.

Door corona is het afgelopen jaar de eenzaamheid onder mensen met autisme sterk toegenomen. Men is op zoek naar leuke en gezellige activiteiten die ook thuis in klein verband beoefend en beleefd kunnen worden. Daarnaast is er momenteel een trend zichtbaar waarin bordspelletjes steeds populairder worden.

Stichting Op Eigen Tenen vindt de Spelmakerij een prachtig en speels initiatief dat mooi aansluit bij de behoeften in de samenleving én daarbij de deelname van mensen met autisme bevordert. Als blijk van waardering verdient de Spelmakerij net voor haar eenjarig bestaan een Pluim.

Stichting Op Eigen Tenen deelt ieder kwartaal een Pluim uit aan een initiatief dat mensen met en zonder autisme nader tot elkaar brengt.