OP EIGEN TENEN DOOR CORONATIJDEN

Wat een onvoorspelbare en donkere lente heeft zich onverwachts aangediend!
En onvoorspelbaarheid is juist datgene wat mensen met autisme meestal niet waarderen.
Ook bij Stichting Op Eigen Tenen, die net lekker op stoom begon te komen door het uitrollen van verschillende projecten, sloeg Corona in als een bom.

Dat is ook de reden dat we hebben besloten tot een alternatieve Nieuwsbrief in deze autismeweek. We vermoeden dat onze lezers niet zitten te wachten op de gebruikelijke feestelijke berichtgeving en passen daarom de inhoud aan de situatie aan. Daarnaast proberen we uiteraard wel om enige afleiding te bieden zodat je hopelijk deze Nieuwsbrief toch zult kunnen lezen met een glimlach om je mond.

Zo kun je spelletjestips vinden, ingebracht door Matthijs Vertegaal, de projectleider van de Spelmakerij. Je ziet een oproep door Marc Beek om mee te doen aan de virtuele Week van Autisme, waarvan hij de mede-organisator is. En je treft een recensie van het boek De nobele autist van Romana Vrede, waarvan je bovendien een exemplaar kunt winnen wanneer je meedoet aan onze ‘Op Eigen Tenen’-selfieswedstrijd.

In de zomer hopen we je dan, als vanouds, te kunnen verblijden met een Nieuwsbrief vol inhoudelijke mededelingen en feestelijke berichten over onze lopende en te starten projecten.

Als bestuur wensen we je ondanks alles toch veel leesplezier toe en natuurlijk veel sterkte in deze nare situatie!

Een van de lezers van de Nieuwsbrief stuurde dit toepasselijke gedicht in:

Onzichtbaar

Door Tom van Duuren, 28 maart 2020 (de zomertijd is begonnen)

Het waart rond

Ongrijpbaar

Waar?

In de stad, in de straat, in huis?

Houd afstand

De waarschuwing voor de automobilist

Nu ook voor de argeloze wandelaar

Het brein slaat op hol

Waar, wanneer, hoelang?

Stop

Blijf thuis

Vermaak jezelf maar

Da’s wennen zonder structuur

De sociale media houden geen afstand

Stop

De kennismaking met mezelf duurt even

Het brein schakelt en neemt de tijd

Ik ga mee in het tempo

Ik blijf thuis en denk

Ik denk veel en blijf thuis

Bezinning

Ik vul de ledigheid

Ik vermaak me wel

De sociale afstand wordt kleiner

De ander wordt gezien

Als de stof is neergedaald

Gaan we elkaar wederom ontmoeten

Anders, dat wel

De omhelzing krijgt meer betekenis

Ik denk nog steeds veel en ga op pad

Hoopvol en samen

Anders, dat wel

MEDEDELINGEN BESTUUR

Irene Laros heeft te kennen gegeven dat haar functie als algemeen bestuurslid niet langer te combineren is met haar overige activiteiten. Hoewel dit natuurlijk heel jammer is, zijn we vooral blij met haar sprankelende aanwezigheid van de afgelopen jaren en haar inzet voor Op Eigen Tenen. In onze laatste bestuursvergadering hebben we uitgebreid stilgestaan bij haar vertrek en hebben we op een prettige manier afscheid genomen.

In dezelfde vergadering konden we gelukkig ook al een nieuw bestuurslid inwijden, namelijk Corine Heijneman. Zij verrichtte al vele hand- en spandiensten bij de bepluiming van allerlei initiatieven en heeft al menig kiekje voor de Stichting geschoten. We zijn dan ook heel erg blij dat ze de PR op zich wil nemen als ons nieuwe bestuurslid en wensen haar veel succes en plezier in ons midden. Met een verplichte 1,5 meter afstand tussen alle bestuursleden kan een groepsfoto nu niet geschoten worden, dus die houden jullie tegoed 😉

Ook bij de organisatie van onze mooie Projecten gooit Corona helaas roet in het eten!

Zo moeten we de volgende ontmoetingsavond van ’t Plekje – dat juist net zo succesvol was geopend en opgestart – uitstellen tot vrijdag 19 juni. We gaan er dan wel direct iets moois van maken met een thema-avond waarbij afgevaardigden van de unieke dagbesteding De Spelmakerij uit Ede onze gasten zullen zijn met een ludieke invulling. We kijken er alvast naar uit.

Daarnaast zal ook de eerste etappe van de Pelgrimstocht uitgesteld moeten worden en wel tot zaterdag 12 september! Omcirkel deze datum in je agenda, want dit wordt een geweldige dag van ontmoeten en verbinden. En na zoveel maanden binnen zitten, is er eigenlijk niets mooiers dan met elkaar een mooie wandeling te maken, met desgewenst wat bezinning onderweg. Hierover zal je binnenkort nog veel meer horen, dus houd ons in de gaten.

Tot slot zal ook de nominatie van onze pluimen uitstel behoeven, omdat de uitreiking van de Dikke Duim ook door Corona verplaatst zal moeten worden. Maar onze mooie wisselbeker heeft een veilig thuis bij zwemschool Okidoki en loopt of zwemt voorlopig niet weg. Dus nog dit jaar zal hij zijn nieuwe bestemming bereiken na een spannende stemmingsronde, waarover later meer.

Zoals je leest komt van uitstel dit keer zeker geen afstel, dus let op onze berichtgeving.

In de tussentijd, waarin je nog verplicht binnen bent en alleen buiten komt om toiletrollen en andere essentiële benodigdheden aan te schaffen, willen we je toch wat afleiding bezorgen, zodat je deze periode zo comfortabel mogelijk en hopelijk redelijk prikkelarm door kunt komen:

In februari 2020 is een prachtig nieuw initiatief van start gegaan: de Spelmakerij! Een inspirerende dagbesteding voor mensen met autisme, aangeboden door zorgaanbieder het Jagerhuis en gevestigd in buurthuis De Meerpaal in Ede. Veel activiteiten rond het ontwikkelen van spellen sluiten uitstekend aan bij de kracht en het talent van mensen met autisme. Er worden de leukste bordspellen ontwikkeld en deelnemers werken zo aan hun persoonlijke groei, zelfstandigheid en levensgeluk.

Wij vroegen Matthijs Vertegaal, de initiatiefnemer van de Spelmakerij, om zijn tips om de Coronatijd wat gezelliger door te kunnen komen. Je vindt ze hieronder!

Tips tijdens Corona van de Spelmakerij

Door Matthijs Vertegaal, projectleider van de Spelmakerij.

Mijn hoofdtip is de website www.nox-spellenzolder.nl. Bastiaan Nox heeft de afgelopen tien jaar duizenden spelletjes gerecenseerd, die op deze website zijn terug te vinden. In ieder filmpje neemt hij je mee in een spel, legt hij uit hoe het spel werkt en geeft hij zijn waardering in de vorm van een cijfer. Als je iedere dag een filmpje van hem kijkt, kom je de leukste spelletjes tegen én het helpt je een spel te vinden dat echt bij je past!

Spellentips 

Voor meer informatie over de Spelmakerij:

info@despelmakerij.nl
www.despelmakerij.nl

Nu we toch al in een speelse bui zijn beland dankzij de Spelmakerij is het wellicht leuk om jullie uit te dagen voor een echte tenenchallenge:

Wedstrijd ‘Selfie: Op Eigen Tenen’

Vliegschaamte, hoestschaamte, alle soorten schaamte komen de laatste tijd voorbij!
Met enig ongemak voegen wij er één aan dit rijtje toe: tenenschaamte.
Is het waar dat er zoiets bestaat?
Ja mensen, dit is helaas waar! Hoewel we er geen wetenschappelijk onderzoek aan gewijd hebben, blijkt in de bijna tweejarige praktijk van onze Stichting dat zeker 90% van onze medemensen last heeft van tenenschaamte.
We ontvangen als Stichting mooie berichten, gulle donaties en lieve bedankjes. Wat wij echter weinig ontvangen zijn toegestuurde tenen voor onze tenengalerij:
https://www.opeigentenen.nl/tenengalerij/.
Om een ieder van deze vervelende schaamte af te helpen (angsten zijn er om te overwinnen, nietwaar) roepen we jullie bij deze op om alsnog een prachtige selfie te maken van je tenen en deze naar ons te mailen. Tot 1 mei mag dit zelfs geheel kosteloos wegens deze zware tijden (hoewel een donatie natuurlijk altijd welkom is).
Behalve een mooie plek in onze tenengalerij, maak je kans op het winnen van een exemplaar van het boek De nobele autist van Romana Vrede. Laat je creativiteit de vrije loop, stap op eigen tenen over je gêne heen en deel ze gul, teen voor teen!

En dan zitten we ook nog eens midden in de Autismeweek! Door de Coronacrisis gaat de week 100% online en Marc Beek legt dit hieronder graag uit:

Virtuele week van autisme 2020

Door Marc Beek, initiatiefnemer van Aut of the Blue

De huidige Coronacrisis heeft op velen een ontwrichtende werking.
In de media verschijnen berichten dat juist mensen met autisme hierdoor zwaar getroffen worden.
En laat dit nu net de Week van Autisme zijn!
De week waarin door allerlei activiteiten en fysieke bijeenkomsten mensen met autisme ingeschakeld en betrokken worden om over hun kwetsbaarheid en kracht te vertellen.
Die kwetsbaarheid komt in de media ruim voldoende aan bod (gebrek aan overzicht, wegvallen van structuur, doorbreken van routines).
De kracht net even wat minder.

Omdat de fysieke Week van Autisme niet doorgaat, doen we de Week van Autisme 100% online!

Veel mensen met autisme zijn al zeer actief op sociale media en zeer bedreven in het gebruik van internet.
Wanneer we onze activiteiten aan elkaar koppelen maken we er een virtuele Week van Autisme van.
Bekijk de handleiding waarmee ook jullie je aan kunnen sluiten bij dit mooie initiatief.

Handleiding voor deelnemers aan en organisatoren van de 100% online Week van Autisme: https://www.aut-of-the-blue.com/week-van-autisme-2020
Verkort overzicht van activiteiten voor de virtuele Week van Autisme 2020:
https://gewoonautastisch.nl/week-van-autisme-deelnemersoverzicht/

Maar je hoeft tijdens deze crisis natuurlijk niet de hele tijd op het internet te zitten. Je zou bijvoorbeeld ook eens een mooi boek kunnen lezen!

Leestip: De nobele autist. Auteur: Romana Vrede

Door Rianne Jansen

Afgelopen juni bezocht ik met o.a. mijn eigen zoon ‘Who’s afraid of Charlie Stevens?’, een theaterstuk door Romana Vrede over haar zoon Charlie Stevens. We waren aangenaam verrast door de enorme levenslust die uit het stuk sprak. Door de sociaal begaafde Charlie, die contact wist te maken met en via zijn moeder, zonder woorden. Ook werden we diep geraakt door haar eenzame worsteling om deze liefde voor haar zoon te kunnen delen met anderen, net zoals andere trotse ouders dit doen.
Ook in de documentaire ’Dit is de leven’, die afgelopen december te zien was, zagen we Romana en Charlie terug, samen met nog een aantal andere ouders en hun kinderen. Wat deze kinderen met elkaar gemeen hebben is het feit dat ze moeilijk tot niet spreken kunnen en door hun autisme elk op hun eigen wijze communiceren op een spiegelende manier. Wat de ouders bindt is dat zij elk op hun eigen wijze hebben geleerd om de schoonheid in hun kinderen te zien, hen te aanvaarden zoals ze zijn en godzijdank in staat zijn dit terug te kunnen koppelen naar de samenleving.
En nu dan het boek!
Zoals zoveel moeders van kinderen met een beperking is ook Romana bang dat wanneer Charlie sterft, hij haar nodig zal hebben en zij er dan niet meer zal zijn. Daarom richt ze zich in dit boek tot hem en bevraagt ze hem schrijvend naar zijn leven.
Het belangrijkste antwoord dat ze van Charlie krijgt is: ‘Vertrouwen, vertrouwen!’
Als ‘moeder van’ landden deze woorden bij mij direct in vruchtbare bodem.
Wanneer je merkt dat je kind ‘puur’ is en vanuit een bepaalde zuiverheid leeft, dan is vertrouwen, naast liefde, alles wat overblijft en alles wat nodig is.
Onze kinderen laten zien, door zelf vaste bakens te zijn (er is niemand die ik meer vertrouw dan mijn zoon), dat je enige taak in het leven is om het leven te (gaan) vertrouwen. Zij vormen hiervoor het levende bewijs.
Dit vertrouwen in onze kinderen kan ons als ouders vervullen met een trots die nog veel verder gaat dan de Voice Kids-ouders-trots die Romana Vrede in haar boek beschrijft.
Het doet me denken aan een avond waarop mijn zoon een spelletjes ‘kletspot’ speelde en hem de volgende vraag werd voorgelegd: ‘Doe jij wel eens aardig tegen iemand terwijl je die persoon eigenlijk niet mag?’ Mijn zoon dacht diep na, keek even naar boven en zei toen aarzelend: ‘Dat heb ik eigenlijk nooit meegemaakt, dat ik iemand écht niet mag.’

(Romana Vrede: De nobele autist, De Arbeiderspers 2020)

In elke Nieuwsbrief en op elke bijeenkomst van de Stichting is onze huisdichter Co Woudsma van de partij! Dus ook in deze uitgave mag hij beslist niet ontbreken. Een echte aanrader:

Kijk- en luistertip: Evolutie op Radio 4

Componist Gerard Beljon heeft het aloude gedicht ‘Evolutie’ van Co Woudsma (uit Filosofie voor de zwijnen) op muziek gezet. Het muziekstuk is uitgezonden op Radio 4, in het VPRO-programma Vrije Geluiden. Uitvoerenden zijn Jacobien Rozemond (stem en viool) en Renée Bekkers (accordeon). ‘Evolutie’ is te bekijken/beluisteren op:

Behoefte aan (extra) steun?

En dan is dit alweer het einde van deze Nieuwsbrief! Graag willen we jullie er nog op wijzen dat menige organisatie op dit moment betrokken is bij alle mensen met en zonder autisme.

Hieronder kunnen jullie dan ook links vinden voor eventuele verdere hulp en informatie in deze Coronatijden:

Zelf hopen wij jullie in de zomer te kunnen verblijden met onze volgende Nieuwsbrief waarin aangekondigd kan worden dat al onze projecten weer opgestart zullen worden!
Daarna hopen we jullie snel face to face te ontmoeten, óf bij ’t Plekje (op 19 juni, voor jongeren met en zonder autisme) en anders in ieder geval op zaterdag 12 september bij de openingsetappe van onze Pelgrimstocht!
Houd jullie goed en blijf gezond en veel sterkte in deze periode!

Bestuur Op Eigen Tenen

Wilt u liever geen e-mails van Stichting Op Eigen Tenen ontvangen? Stuur een e-mail naar nieuwsbrief@opeigentenen.nl met als onderwerp ‘Afmelden nieuwsbrief’ en als afzender het e-mailadres dat u wilt afmelden.