De vierde Nieuwsbrief van Op Eigen Tenen staat te trappelen om gelezen te worden…

In dit nummer alle actuele informatie over ons project de Pelgrimstocht, een uit het hart gegrepen column over bijzondere moeders (en vaders), een voorzichtige vooruitblik naar de (auti)biografie, heel veel spannend nieuws over ’t Plekje, onderdeel van ’T één of ’t Ander (inclusief een speels gedicht van Co Woudsma), en tot slot het laatste Pluimnieuws! Maar om te beginnen laten we je warmlopen voor twee verkenners…

Foto wegwijzers grote rivierenpad

Merijn van den Berg en Stienke de Jager hebben een tijdje geleden een etappe van onze Pelgrimstocht uitgeprobeerd als proefloper. Ze wonen in Eindhoven en wandelen graag. Als vrijwilliger zetten zij zich in voor deze Pelgrimstocht. Eén van de etappes die zij hebben gewandeld vind je hieronder terug in hun verslag.

Grote Rivierenpad: Traject Nijmegen – Duivelsberg

Een etappe van een lange afstand-wandelpad lopen kan veel gepuzzel opleveren. Waar start je? Hoe kom je daar? Als je met de auto gaat: hoe kom je dan weer terug bij je startpunt? Om niet de halve dag in auto, bus en trein te zitten, besloten we bij de Waalbrug aan de rand van Nijmegen te beginnen. Daar kan je de auto gratis parkeren vlak bij de route en er is een bushalte (aan de N325) voor de terugreis vanuit Beek.

Het is even zoeken om de route op te pikken. We klimmen omhoog, steken de N325 over en lopen richting het Belvoir hotel, om aan de Batavierenweg de route op te pakken. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de Ooijpolder en de Waal. De route gaat door een rustige villabuurt en daalt dan af naar Ubbergen, om even daarna de bossen van Heerlijkheid Beek in te duiken. We hebben al wat hoogtemeters in de benen, maar er komen hier in de bossen nog flink wat erbij. Dus is het fijn om even uit te rusten en een hapje te eten in Beek (via Oude Holleweg en Nieuwe Holleweg naar het dorpscentrum). Dat doen we in hotel-restaurant Het Spijker. Dit heeft een mooi klassiek interieur, maar kan wel wat druk en rumoerig zijn. Toen wij er waren was er een grote familie met drie generaties aan het lunchen.

Met de beschrijving in de wandelgids is de route goed te volgen. Alleen op de klim naar de Vossenberg, net buiten Beek, lopen we verkeerd. Net na het bord “Rijk van Nijmegen, Duivelsberg” zien we het pad naar rechts over het hoofd. Eenmaal weer op het goede spoor lopen we door prachtige oude bossen, over heuvels en door dalen. We passeren het tot de verbeelding sprekende Filosofendal en eindigen onze route op de Duivelsberg bij het gelijknamige pannenkoekenrestaurant. Een korte afdaling brengt ons bij de bushalte aan de N325 ( de bus gaat daar tweemaal per uur). Eventueel loop je via de (oude) Rijksstraatweg naar het centrum van Beek, waar meerdere bussen richting Nijmegen passeren.

Het was een prachtige wandeling langs dit traject, maar wel erg pittig. Het gebied waar je doorheen komt heet niet voor niets Berg en Dal. Na afloop van de wandeling gaf onze Fitbit aan dat we maar liefst 100 verdiepingen hadden geklommen. Op grote gedeeltes van het traject is het heerlijk rustig omdat je middenin de natuur wandelt. Toch ontkom je er niet aan om zo nu en dan stukken langs een weg te moeten lopen of een drukke weg over te moeten steken, wat soms gepaard kan gaan met veel prikkels.

Merijn van den Berg en Stienke de Jager

Enthousiast geworden na het lezen van dit stukje? Stichting Op Eigen Tenen is op zoek naar vrijwilligers voor de Pelgrimstocht. Wij zoeken personen die een aantal etappes willen proefwandelen, maar ook vrijwilligers die op andere gebieden ondersteuning kunnen geven (bijvoorbeeld het begeleiden van wandelaars met autisme die dit nodig hebben, het delen van informatie om het project meer bekendheid te geven, et cetera). Voor meer informatie, zie https://www.opeigentenen.nl/projecten/pelgrimstocht.php waar je je ook aan kunt melden. Of stuur een mail naar bestuur@opeigentenen.nl onder vermelding van ‘Pelgrimstocht’ en we nemen z.s.m. contact met je op.

Wat zijn we blij met alle gulle donaties, hetzij in de vorm van euro’s, hetzij in de vorm van welbestede en aandachtige tijd! Ook voor uw tenen is nog altijd ruimte in onze eregalerij.


Tenengalerij

Wil jij ookgraag het nuttige met het aangename verenigen? Dan ben je bij ‘Op Eigen Tenen’ aan het goede adres. Want bij ons kun je met een donatie een plaatsje verwerven in onze unieke Tenengalerij. Oftewel op een prettige en bijzondere manier bijdragen aan onze stichting en onze projecten.

Wie wil dat nou niet?

Dus: stuur je mooiste tenenselfie naar tenengalerij@opeigentenen.nl en maak je donatie over naar IBAN: NL02 TRIO 0338 9364 32, ten name van Stichting Op Eigen Tenen. Oh ja, alle teentjes helpen, dus ieder bedrag is welkom. En als je je tenen liever voor jezelf houdt, is het ook goed natuurlijk: anoniem doneren mag.

Sommige mensen willen naast hun tenen ook hun persoonlijke verhalen delen, zoals Irene Laros steeds doet voor de column ‘De Moeders Van’.


Column: De Moeder Van

Geschreven door: Irene Laros

Er zijn moeders die een kind hebben dat speciale aandacht behoeft. Die bij de geboorte van dat speciale kind ook een extra talent ontwikkelen om groter dan zichzelf te zijn, groter ook dan nodig zou zijn voor hun eigen kind. Moeders die de maatschappij van dienst willen zijn.

Ik ken er een paar (en ook een paar vaders trouwens) die vanuit de behoefte van hun eigen kind een heel systeem ontwikkelen waar vele anderen ook gebruik van kunnen maken. Een systeem, op maat ontwikkeld, omdat juist deze moeders (en vaders) dat fingerspitzengefühl hebben voor wat echt werkt.

Zo is er een moeder die toen de pubertijd van haar zoon vorderde merkte dat zijn natuurlijke ontwikkeling om vanzelfsprekend vriendjes te maken te langzaam op gang kwam. Ze startte een jongerengroep die maandelijks op vrijdagavond bij elkaar komt. Waar ze van nature onzeker en verlegen is heeft ze door de situatie van haar zoon en zijn erbarmelijke gemis aan contacten, zichzelf de richting opgestuurd van overleg met gemeente, jongerenorganisatie, CJG enz. enz. Ze speelde het klaar dat er nu een groep is met jongeren met autisme en/of ADHD die het erg leuk hebben met elkaar. Allemaal jongeren die thuis bleven en sociaal klem zaten.

Een andere moeder ging vanuit onvrede met de zorg voor haar zwaar gehandicapte zoon een opleiding volgen in Amerika, waar met andere methodes wordt gewerkt dan hier in Nederland. Met haar zoon bereikte ze bijzondere resultaten en hij kwam weer thuis wonen, met begeleide zorg volgens het Amerikaanse systeem. Samen met haar man – die econoom is – heeft ze op een aantal locaties behandelplekken opgezet waar individueel behandeld wordt. De kinderen die daar komen en eerst alleen overleefden, ontwikkelen zich nu – geweldig om te zien!

Zelf wilde ik mijn kind mee laten doen aan Bouwdorp, het jaarlijkse bouwfestijn in ons dorp. Om onze zoon te kunnen begeleiden ben ik toen vrijwilliger geworden in het bouwteam. De bouwgeluiden vielen me te hard in de oren, maar mijn man nam het graag van me over en heeft zelfs na twee jaar een speciaal ‘autiteam’ opgezet om autistische kinderen die willen bouwen te begeleiden. Dit initiatief bestaat nu zes jaar. Jonge mensen uit de sociale opleiding en getrainde ‘auti-ouders’ doen dit vrijwillige begeleidingswerk en ‘belonen’ zichzelf door te kijken naar de stralende snuitjes van de deelnemende kinderen en de dankbare ouders. Fantastisch voor die kids dat ze op school kunnen zeggen ‘ik deed deze zomer ook mee aan Bouwdorp’!

De beloning die je ten deel valt wanneer je echt verschil kunt maken in iemands leven, zomaar omdat je een beetje van je vrije tijd hebt gegeven aan je medemens… Die beloning, dat gevoel is door geen salaris te evenaren. Al die moeders (en vaders) die hun grenzen verleggen omdat het leven dit van ze vraagt… Dappere, doortastende, niet opgevende ouders… Strijders, omdat ze blijven zoeken naar wat wél kan en zich niet laten beperken door de muren waar ze tegenaan lopen.

Aan al die ouders van die bijzondere kinderen zeg ik: dank je wel, namens ons allemaal. En ik wens jou van harte toe dat ook jij die kracht in jezelf kunt aanboren waardoor je voor die anderen en dus ook voor jezelf van enorme waarde kunt zijn.

***

We laten het niet bij één column, maar hebben zelfs de stoute schoenen over de eigen tenen aangetrokken en werken aan een heuse ‘autibiografie’…


Biografie volop in ontwikkeling

In het project ‘Biografie’ staat het bewogen levensverhaal – met alle downs en ups – van een persoon met autisme centraal. Zo wordt een uniek inkijkje geboden in hoe een leven op eigen tenen kan verlopen.

Onze uiteindelijke wens is een reeks van biografieën te schrijven met ieder jaar een nieuw deel. Het schrijven van het eerste deel over een jongvolwassen vrouw met autisme is nog in volle gang. Tussen schrijver (Rianne Jansen) en hoofdpersoon (Josephine Druif) is regelmatig contact en inhoudelijke afstemming. Dit samenwerkingsproces geeft veel schrijfinspiratie en nieuwe inzichten. Co Woudsma, een professionele beoordelaar van manuscripten, leest inmiddels mee en voorziet de biografie in wording van commentaar. Zo zal er, naar we hopen, over enkele maanden een manuscript liggen dat we aan een potentiële uitgever kunnen aanbieden. Het vergt dus nog even geduld om ons uiteindelijke product te kunnen bewonderen, maar het is zeker het wachten waard!

Indien je door middel van crowdfunding of een andere financieringsvorm aan dit project wilt meewerken, laat het ons weten! Ook als je je levensverhaal altijd al hebt willen delen met een groter publiek, aarzel dan niet langer en meld je vandaag nog bij ons aan!

Josephine Druif

In de volgende Nieuwsbrief zullen we vast een tipje van de sluier oplichten door een fragment van de biografie te plaatsen.

Logo ’t Plekje

Een ander project, dat veel aandacht heeft gegenereerd, is ’T EEN OF ’T ANDER. Dit project heeft geresulteerd in een alleraardigst PLEKJE.

T EEN OF ’T ANDER: voor en door jongeren!

Voor het project ’T EEN OF ’T ANDER heeft Op Eigen Tenen beslist niet stil gezeten!

Sinds afgelopen mei is er een groepje jongeren keihard bezig om een plek te organiseren waar jeugd met en zonder autisme elkaar kan ontmoeten! En dat is niet onopgemerkt gebleven: naast Op Eigen Tenen willen meerdere organisaties zich hard maken voor dit mooie jongerenproject: B-younity, YourCube: Netwerk voor jou, CJG en Veens-Welzijn.

Er is een enthousiast kerngroepje aan de slag gegaan: Amber Heijneman, Niels van Mourik, Femke van Mourik en Patrick de Kleuver. Zij hebben een logo ontworpen, teksten geschreven voor de op handen zijnde website en tussen de bedrijven door een passende naam bedacht voor het geheel: ’t Plekje!

In de zomer is er door alle betrokkenen gestemd over een aantal locaties en het is de mooie ontmoetingsruimte op de derde verdieping van ‘Wij heten Welkom’ geworden aan de Vijftien Morgen te Veenendaal.

Wij vertrouwen er op dat hier een prachtig plekje gerealiseerd gaat worden waar jongeren elkaar maandelijks kunnen ontmoeten in een gezellige en veilige sfeer.

Wij zijn nog op zoek naar een aantal vrijwilligers dat eens in de drie of vier maanden een dienst wil draaien tijdens een ontmoetingsavond, als vertrouwenspersoon.

Voor meer informatie over deze vacature en om te solliciteren: neem contact op met bestuur@opeigentenen.nl en zij informeren u verder.

Tot slot: na een informatiemiddag op vrijdag 17 januari, waarbij alle belangstellenden en betrokkenen die meer willen weten over ’t Plekje welkom zijn, zal de eerste ontmoetingsavond plaatsvinden op Valentijnsdag, namelijk vrijdag 14 februari!

Foto Valentijnsdag

Onze ‘huisdichter’ Co Woudsma heeft zich laten inspireren door ’t Plekje en het volgende gedicht geschreven:

T PLEKJE

Ik zit, ik sta, ik lig, ik hang, ik loop,

ik rol, ik rij, ik drijf, ik vlieg, ik val

altijd wel ergens op een plek, hoe lang

of kort dan ook. Op hoeveel plekken ben

ik niet geweest: in mama’s buik, vlakbij

dat mierennest, pal voor de Euromast

of boven wolken, kilometers hoog.

Maar welke plek komt op de eerste plaats?

Moet dat een lusthof met fonteinen zijn?

Een bergtop in een bos? Het stukje zee

waar evenaar en nulmeridiaan

in golven elkaar raken? Of gewoon

ergens in Veenendaal een ruimte met

wat stoelen, tafels waar ik jou ontmoet?

Co Woudsma

Foto kerngroep ’t Plekje

Al die inzet, door mensen met en zonder autisme, mag wel bijzonder genoemd worden! Daarom zetten we regelmatig iemand in het zonnetje!

Aangemoedigd & bepluimd

Na onze spannende Dikke Duim-verkiezing heeft Op Eigen Tenen alweer vier nieuwe initiatieven mogen bepluimen in de afgelopen maanden. Gelukkig ontstaan er steeds meer autismevriendelijke projecten in het land.

In mei hebben we de social enterprise TriUnity met een pluim mogen verblijden, omdat zij talenten helpt ontwikkelen bij jongeren met autisme om zo participatie te stimuleren!

In juni kregen ‘onze’ jongeren van ’t Plekje, die in deze Nieuwsbrief vaker aan bod zijn gekomen, hun welverdiende pluim voor de inspanningen om een ontmoetingsplek te organiseren waar jongeren met én zonder autisme hun ontspanning kunnen vinden met elkaar!

In juli was het de beurt aan een heel persoonlijke pluim en werd de begeleider van Josephine, Annelies, werkzaam bij Leermakers Zorggroep, in het zonnetje gezet, omdat persoonlijke begeleiding net het verschil kan maken voor mensen met autisme om hun eigen plek te vinden in de maatschappij.

Tot slot ontving het digitale platform WIJzer met Autisme onze welverdiende pluim. Op dit digitale adres staan positieve verhalen over hoe te leven met autisme, waarbij allerlei informatie met elkaar gedeeld kan worden.

Het is geweldig dat er zoveel ruimte ontstaat in de samenleving om emancipatie van mensen met autisme mogelijk te maken. Toch zijn het helaas nog uitzonderingen en daarom blijven we voorlopig dit soort initiatieven belonen met een pluim, tot het volstrekt normaal is geworden dat mensen met autisme participeren in onze samenleving op alle mogelijke manieren. Weet u nog een voorbeeld van een initiatief waarbij de emancipatie van mensen met autisme bevorderd wordt? Laat het ons weten, want wellicht wordt de volgende pluim mede dankzij u uitgereikt!

Afbeelding pluim

Tot slot…

Ken je nog mensen die deze Nieuwsbrief interessant zouden vinden? Stuur hem dan door!

Mocht je tijd, geld of ideeën aan Op Eigen Tenen willen doneren – aarzel dan niet en loop met ons mee Op Eigen Tenen!

Hartelijk dank voor het lezen van deze Nieuwsbrief en graag tot de volgende in het voorjaar van 2020!

Je kan je aanmelden voor de nieuwsbrief door een e-mail te sturen naar nieuwsbrief@opeigentenen.nl.