Stichting helpt mensen met autisme ‘op eigen tenen’ staan

VEENENDAAL – Stichting ‘Op Eigen Tenen’ gaat van start op een passend moment: tijdens de Autismeweek 2018. Vooroordelen, beperkende rolpatronen, ontbrekende faciliteiten: er is veel dat de emancipatie van mensen met autisme in de weg staat.

‘Op Eigen Tenen’ wil daar verandering in brengen en de meerwaarde van autisme onderzoeken en inzetten. De aanpak is tweeërlei: enerzijds maakt de stichting zich sterk voor faciliteiten die de moeilijkheden rond autisme wegnemen. Anderzijds helpt zij de betrokkenen zelf richting en zin te geven aan hun leven en een bijdrage te leveren aan de samenleving.

‘Op Eigen Tenen’ geeft haar ambitie vorm d.m.v. verschillende praktische projecten voor mensen met én zonder autisme. Denk aan de publicatie van biografieën van mensen met autisme, een meldpunt op de website waar men terecht kan met een pluim (compliment) of een mispluim (klacht), een wandeltocht naar de bron van de Donau en de Tenengalerij. Deze laatste is bedoeld voor iedereen die de stichting financieel steunt, in ruil voor een eervolle plek in de galerij. Uiteraard geeft ‘Op Eigen Tenen’ het goede voorbeeld: het stichtingsbestuur bestaat uit mensen met en zonder autisme.

Oprichtster en voorzitter van de stichting is Rianne Jansen, woonachtig in Veenendaal. Zij is zelf gediagnosticeerd met autisme en werkt als begeleidster op dat gebied. Daarnaast geeft zij onderwijs aan andere begeleiders. Over ‘Op Eigen Tenen’ zegt ze: “Enerzijds hoor je jubelverhalen over genieën als Einstein; anderzijds hoor je verschrikkelijke verhalen over de beperkingen. Feit is dat mensen met autisme gewoon leven! Soms zit het mee en soms zit het tegen. En juist het stuk dat tegen zit, dat willen we beïnvloeden. Wij willen mensen met autisme stimuleren om de beste versie van zichzelf te worden en de maatschappij stimuleren om tegemoet te komen aan de voorwaarden, zodat dit haalbaar wordt.”